dance productions & diverse cross sector activities

.was founded at the end of 2017 by choreographer Guilherme Miotto to create professional dance productions and artistic projects involving diverse sectors.

.the approach used in (all) our work is being developed for the past 15 years by Miotto and is called Instinctive Performance

.besides works from Miotto Corpo Maquina since its formation has produced and coached works from choreographers Evangelos Biskas, Simon Bus, Alesya Dobysh and Shane Boers 

.besides producing for the professional artistic sector Corpo Máquina Society also creates projects in collaboration with people and organisations from diverse sectors. These projects embodies one of Corpo Maquina Society’s driving goals: to integrate art in the system. 

  • Unpunished Youth, a project open to youngsters interested in arts who together with professionals and art students creates a performance. 

  • Instinctive Neighbourhood, a project open to anyone interested in Miotto’s creative approach Instinctive Performance. This project is typically developed with inwoners of a specific neighbourhood and is concluded with an open presentation. 

  • Love & Leisure, this is a concept we are developing to bring peoples hidden treasures (collections, sculptures, hobby singers, dancers, etc…) into the spot light. 

  • Miotto is busy developing 4 education programs dedicated to involving children in a creative process. He calls these programs cabinets: Football meets Dance Cabinet, On Wheels Cabinet, VR theater Cabinet, Run Cabinet.

Platform in beweging

Gedreven door de overtuiging dat het theater publieke ruimte is en de kunstenaar dienstbaar aan de publieke zaak, is Corpo Máquina Society sinds eind 2017 een choreografisch platform in wording dat onder artistiek leiding van oprichter en choreograaf Guilherme Miotto bestaande structuren doorkruist. Verschillende choreografen en bewegers als Evangelos Biskas, Simon Bus, Alesya Dobysh, Shane Boers en Nasser Lhajoui geven mee richting aan het platform.

Het gezamenlijke en doorlopende werk beoogt een versmelting van professionele focus, lichamelijke activiteit, talentontwikkeling, cultuurparticipatie en maatschappelijke betrokkenheid zonder daarbij tegenstrijdigheden te willen opheffen.

In een dialoog tussen kunst, straat en systeem creëren we ruimte waarin een keur aan stijlen, generaties en werelden elkaar voortdurend ontmoet. Freestyle voetbal bijvoorbeeld, of skateboarden. Jonge en minder jonge buurtbewoners, dansers, kunststudenten en muzikanten. In de ruimte waarin ieders aanwezigheid er toe doet, bewerkstelligen we keer op keer verrassende en betekenisvolle ontmoetingen – het zijn de kruisbestuivingen van waaruit ons werk ontstaat.

Stuwende kracht achter het werk is steeds de door Miotto ontwikkelde Instinctive Performance. Zonder onderscheid brengt deze specifieke aanpak in ieder mens de performer naar boven.

Wie je ook bent, waar je ook vandaan komt.

It takes a child to raise a village / Football Meets Dance

In de zomer van 2022 werken we aan onze nieuwe productie It takes a Child to raise a Village / football meets dance, een 70 minuten durende voorstelling voor de grote zaal. Samen met 16 performers, dansers, (freestyle) voetballers, sportcoaches en muzikanten maakt Miotto een voorstelling die in iedere stad waar gespeeld wordt ruimte biedt aan de levenslust en drang tot spelen van een groep kinderen uit die stad. “Maak de kinderen tot middelpunt” is de opdracht die Miotto de volwassenen op het podium geeft. “Want zij weten de weg”.

Van 27 juli t/m 3 september repeteren we steeds van woensdag t/m zondag in de gymzaal aan de Sibeliusstraat 188 in Tilburg-Noord, behalve van 10-14 augustus, dan werken we in de gymzaal van BBS De Kruiskamp in ’s Hertogenbosch als onderdeel van Theaterfestival Boulevard (link naar website Boulevard, doet het nu niet). Iedere dag van 11.00-14.00 uur met de groep van volwassenen performers. Van 15.00-18.00 uur kijken we met een groep kids uit de wijk of het materiaal er goed uitziet en of het hen uitnodigt om mee te doen. Iedere dag vanaf 16.30 uur is publiek van harte welkom in de gymzaal, zowel in Tilburg als in ‘s Hertogenbosch.

Eerste voorstellingen in 2022: zondag 11 september Chassé Theater Breda, zaterdag 17 september Schouwburg Tilburg, vrijdag 9 december De Lawei Drachten. Tournee vanaf maart 2023. Aan iedere voorstelling gaan ontmoetingen, workshops en lokale creatie-dagen vooraf.

 

Nieuw Werk

Ook Alesya, Evangelos, Simon, Shane en Nasser zitten niet stil en hebben afgelopen jaar niet stil gezeten. Deze zomer zijn ze op verschillende plekken te zien.

In Immortal Game creëert Evangelos Biskas samen met Yiannis Logothetis een virtuele wereld naast de reële wereld. ‘Hoeveel kun je jezelf zijn in het bijzijn van anderen’, vragen ze zich af? Als de twee  vrienden die ze zijn, nemen ze hun beperkingen als uitgangspunt, prikkelen ze elkaars fantasie en streven ze naar ultieme intimiteit. Hun neiging om elkaar te bevragen en uit te dagen is de context van hun kunstenaarschap. Hun danstaal is gebaseerd op hun vriendschap. Hun publiek nodigen ze uit om met een microscoop hun wereld te betreden. In augustus maar liefst 9x te ervaren in Theater De Nieuwe Vorst. Tijdens de Nederlandse Dansdagen in oktober zal Evangelos’ solo In Between te zien zijn.

Febris, het duet dat Simon Bus samen met Roy Overdijk maakte in het eerste Corona-jaar, begint zijn weg te vinden. Met Febris brengen Simon en Roy een ode aan de koorts. Een oververhit lichaam dat zich rot werkt met daarbij de intense en bizarre roes van het ijlen. O.a. te zien tijdens Theaterfestival Boulevard en Summerdance Forever. Tijdens de Virtual Residencies van de Nederlandse Dansdagen maken Simon en Roy een versie van Febris waarin het publiek zich in het lichaam van Simon kan verplaatsen. Simons nieuwe voorstelling Three Studies for a self-portrait waarin hij toont hoe je ook via andermans lichaam een portret van jezelf kan maken, zal volgend seizoen in verschillende theaters te zien zijn.

Alesya Dobysh dook afgelopen jaar samen met componist/muzikant Max Frimout diep in de samenhang tussen geluid en beweging. Dat leverde de fascinerende performance Motus Sonus op, een werk dat blijft evolueren en vervormen: van studio-onderzoek naar duet naar groepsonderzoek naar een uitwisseling met dansers in Zuid-Korea. Daarnaast presenteert Alesya de première van het duet waar ze afgelopen jaar met Marina Pravkina aan werkte.

Ondertussen onderzoekt Nasser El Jackson in de studio zijn makerschap in een Nieuwe Makers-covid-traject mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten en beraadt Shane Boers zich op een terugkomst in het veld nadat hij een heel jaar lang enkel focuste op deelname aan de Olympische Spelen in Parijs in 2024.

Nieuwe Plek

In onze nieuwe en voorlopige huisvesting in de gymzaal aan de Sibeliusstraat in Tilburg werken we voortdurend aan verschillende cross overs. Zo werken we het komende jaar gestaag verder aan het verbreden en verstevigen van de brug tussen freestyle voetbal en dans, uitmondend in de grote productie Football Meets Dance (oktober 2022). In januari en februari 2022 werken we aan de uitwisseling tussen skaters en dansers en de maanden maart, april, mei brengen ons een uitstap naar Virtual Reality. Aan de cross-overs werken we met jeugd en jongeren uit de wijk, freestyle voetballers van Team El Jackson, Tilburgse skaters, kunstvakstudenten en professionals dans en theater en Roger en Nikita van Improvive.

 

Doorlopende projecten en voorstellingen & workshops in het onderwijs

Van Maastricht tot Den Haag en van Cuijk tot Breda, op verschillende plekken in Nederland brengen de doorlopende projecten van Corpo Máquina Society performers met uiteenlopende achtergronden bij elkaar. Van jong tot minder jong, van onbevangen tot autodidact. Deelnemers weten zich gekoesterd in een genereuze artistieke visie, vakmanschap, engagement en een sterk geloof in de kracht van mensen, altijd met een performatieve gerichtheid. Vraag naar de mogelijkheden:

Instinctive Neighbourhood (volwassenen, 18+) samen bewegen om niet alleen jezelf steeds beter aan te voelen maar ook elkaar.

Unpunished Youth (jongeren 14-27 jaar) het onderzoeken van en experimenteren met verschillende vormen van straatcultuur

Warriors Foot (8-14 jaar) een 30 minuten durende voorstelling die Corpo Máquina in drie middagen met een klas, een groep voetballers of een groep jonge theaterbezoekers in elkaar zet.

El Jackson Education (8-14 jaar) een wekelijkse ontmoeting waarin de connectie tussen freestyle voetbal en theater steeds voelbaarder wordt.

Ook in het onderwijs zijn we actief, zowel in het primair als in het voortgezet onderwijs, met een bevrijdende kijk op wat dans is en met een speciale antenne voor het creëren van betrokkenheid van iedere toeschouwer en iedere deelnemer. Zo spelen we de voorstelling Bolistas komend seizoen ook als schoolvoorstelling en is de workshop Football Meets Dance voorstelling en workshop in één. Samen de vloer op met freestyle voetballers, dansers en live percussie. Kijken, creëren en presenteren. De energieke kwaliteit van de sport opent de deur naar de expressieve kracht van de kunsten.

Wij vertellen u er graag meer over.

CONTACTGEGEVENS:

postadres

Verdiplein 107

5049 NR Tilburg

bezoekadres

Sibeliusstraat 188

5011 JT Tilburg

en/of

Speelhuislaan 151

4815 CD Breda

Guilherme Miotto miotto@corpomaquina.nl

Heleen Volman heleen@corpomaquina.nl

Mathijs Geraerts mg.geraerts@gmail.com

Robin Tunca robin@corpomaquina.nl

Verbindende factor in het werk van Corpo Máquina Society is steeds Instinctive Performance zoals ontwikkeld door Guilherme Miotto; een aanpak die het lichaam in beweging zet vanuit de fysieke herinnering aan eerdere ervaringen. Drijfveer achter het werk is de overtuiging dat in ieder mens een danser schuilt die in staat is om muren omver te werpen, schotten neer te halen en vastgeroeste vormen en verhoudingen tussen mensen te doorbreken. De professionele focus, talentontwikkeling, cultuurparticipatie en sociaal artistieke projecten smelten steeds meer samen. De wisselwerking zorgt voor verrassende ontmoetingen tussen mensen met uiteenlopende achtergronden.

Van 2021-2024 werkt Corpo Máquina met structurele ondersteuning vanuit de gemeente Tilburg en de gemeente Breda, de provincie Noord-Brabant en Fonds Podiumkunsten. Voor de projecten op het gebied van cultuurparticipatie werken we met middelen uit de amateurregeling van de provincie Noord-Brabant en met een budget van Fonds Cultuurparticipatie. Tussen 2021-2023 maakt Corpo Máquina deel uit van ForwArt, een Europees Urban Innovative Action project geïnitieerd door de gemeente Tilburg.

[]

Onze Agenda

Filter de agenda