Kunst voor Gezondheid

Geïnspireerd door het cultuurbeleid van gemeente Tilburg werken kunstenaars, onderzoekers en de zorg samen om het Arts for Health Centre vorm te geven in Tilburg.

Hoe zou een samenleving eruit zien waarin het heel gewoon is dat zorgprofessionals doorverwijzen naar de professionals in het Arts For Health Centre? Wereldwijd onderzoek toont aan dat kunst een positieve werking heeft op het welbevinden van mensen. Kunst haalt de kracht die in ieder van ons zit naar boven en geeft gezonde impulsen om fysiek en mentaal ongemak te verzachten, te verdragen en welbevinden te behouden en te consolideren. Als je je mentaal of fysiek slecht voelt, ga je naar een huisarts, therapeut of specialist. Maar wat als je daarnaast, om je beter te voelen, ook terecht zou kunnen bij een musicus, een danser of andere kunstenaar?

In Tilburg kan dat. In het Arts for Health Centre werken kunstenaars, onderzoekers en de zorg samen vanuit het gedachtegoed van positieve gezondheid. Waarbij het niet alleen gaat over lichamelijke gezondheid maar ook over bijvoorbeeld zingeving, meedoen, zelfbeschikking en kwaliteit van leven. Met concrete activiteiten laten wij en onze partners zien wat kunst bijdraagt aan het palet van mogelijkheden. Samen met professionele kunstenaars werken mensen er aan hun gezondheid vanuit hun eigen kracht.

Daarnaast is het Arts for Health Centre een plek waar innovatief praktijkgericht onderzoek plaatsvindt. Zo bouwen de partners aan een toekomst waarin kunstinterventies op een duurzame manier zijn ingebed in het Tilburgse zorgaanbod.

Ontdek het Arts For Health Centre in Tilburg en lees meer over het Tilburgse cultuurbeleid, over de rol van Corpo Máquina Society en die van onze partners.