Evangelos Biskas

“Met zijn gave om de verschillende stijlen van zijn achtergrond binnen hedendaagse academische dans te integreren, is Evangelos, of V zoals we hem noemen, een regelrechte bruggenbouwer. En met de milde humor die hij aan beweging geeft en ontfutselt, maakt hij van het lichaam een verbroederaar die muren omver werpt en schotten neerhaalt, niet alleen tussen genres en stijlen, ook tussen mensen.”

Guilherme Miotto / Heleen Volman – Corpo Máuina Society

Evangelos Biskas (Greece, 1994) is een danser en choreograaf die in 2016 afstudeerde aan de afdeling dans en choreografie van Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK) in Tilburg, Nederland.

Na zijn afstudeerduet Eternal Chilling (2016) waarmee hij de Moving Forward-Young Dance Makers Award 2016 won, maakt hij in 2017 zijn eerste groepswerk In Search of a Title (2017). Dat jaar werkt Evangelos voor het eerst als danser samen met choreograaf en artistiek leider Guilherme Miotto voor diens Even Worse (2017).

Begin 2020 sluit Evangelos zich vervolgens als maker aan bij Corpo Máquina Society vanuit de lange relatie student-docent, performer-maker, maker-klankbord die hij tot op vandaag met Guilherme heeft.

Inmiddels heeft Evangelos zich binnen Corpo Máquina Society ontwikkeld tot één van de karttrekkers en gezichtsbepalers van het platform.

“Met zijn Instinctive Performance aanpak is Guilherme gedurende lange tijd een boei in de branding voor me geweest. In mijn proces als maker laat hij me keer op keer zien wat ik daadwerkelijk doe en helpt hij me om zaken op één lijn te houden, om me niet te verliezen in de complexiteit van alles buiten het vertrekpunt van het fysieke.”

Evangelos Biskas

Coachend op de grote artisieke lijn en per project betrokken als artistiek klankbord, begeleidt Guilherme Evangelos bij zijn onderzoek naar nieuwe mogelijkheden om te werken met het lichaam, gefascineerd als ze beide zijn door het vermogen van het menselijk lichaam om dingen te begrijpen en uit te drukken. Sterk gedreven door nieuwsgierigheid ontwikkeld Evangelos in zijn onderzoek interdisciplinaire projecten waarin andere media zoals fysiek theater, hedendaags circus, geluid ontwerp en nieuwe media vaak een centrale rol spelen.

September 2020 ging Evangelos’ solo In Between in Theater Rotterdam in première. Oktober 2021 werd van zijn interdisciplinaire project Immortal Game VR een eerste versie met een publiek gedeeld tijdens de Nederlandse Dansdagen in een virtuele ruimte (3D) en online (2D).

De werkwijze die Evangelos de afgelopen jaren heeft gecultiveerd wordt gekenmerkt door onderzoek en experiment, durf en bescheidenheid. Altijd in beweging, laat zijn manier van werken zich moeilijk vastpinnen en onttrekt het zich voortdurend aan een defintie. Toch is de basis eronder steeds dezelfde: het lichaam en de kennis die erin besloten ligt. Evangelos en de andere Corpo Máquina-makers delen dit fundamentele uitgangspunt van nature met Corpo Máquina.

Het onderzoek en de projecten en activiteiten die Evangelos heeft ontwikkeld en realiseert, dragen in belangrijke mate bij aan het vormgeven en de groei van Corpo Máquina Society als een creatieve organisatie van de toekomst – een onafhankelijk platform dat voorziet in een horizontale praktijk van samenwerken aan de hand waarvan makers elkaar versterken in hun individuele praktijken en waarbij de eerste vraag altijd is: wat hebben we te delen.

Lees meer over Evangelos Biskas op zijn eigen website
Lees meer de Virtuele Reality van ImproVive

Lees meer over Even Worse
Lees meer over In Between
Lees meer over Immortal Game